Wat te doen in Gent (Gent CityGuide)

De Belgische stad Gent wordt ook wel gezien als een van de gezelligste steden in Vlaanderen. Je bent er op de goede plek voor historische bezienswaardigheden, er zijn genoeg winkels en nog meer gezellige terrasjes en cafés. Ook kun je op de Oude Beestenmarkt het nachtleven induiken en verschillende biersoorten proeven bij Stadsbrouwerij Gruut. Een echte aanrader voor iedereen die van cultuur en lekker eten en drinken houdt!

Bezienswaardigheden in Gent

Belfort

Dit is de beste plek om Gent van bovenaf te bewonderen. Deze 95 meter hoge toren biedt, nadat je 366 treden hebt beklommen, een prachtig uitzicht over de hele stad. Binnenin de toren kun je een klokkenmuseum vinden en sinds 1999 behoort de toren zelfs tot het UNESCO Werelderfgoed.

Gravensteen

Het kasteel Gravensteen is ongeveer 800 jaar oud en deze middeleeuwse burcht is vooral speciaal vanwege het verdedigingssysteem dat door de jaren heen helemaal intact is gebleven. Binnenin het gebouw vind je het Museum voor Gerechtsvoorwerpen, eigenlijk een soort van martelmuseum. In Gravensteen werden vroeger mensen tijdelijk gevangengehouden en gemarteld om zo een bekentenis uit te lokken. Ook de straffen na bekentenis waren verschrikkelijk en al de apparatuur waarmee dit gedaan werd kun je in dit museum bekijken. Een beetje cru, maar ook intrigerend om te zien.

Sint Baafskathedraal

Deze kathedraal is een van de grootste toeristische trekpleisters van Gent. Niet gek, want de bouw van de kerk heeft honderden jaren geduurd en binnen vind je een aantal bijzondere dingen om te zien, neem bijvoorbeeld het wereldberoemde werk ‘De aanbidding van het lam Gods’ van Hubert en Jan van Eyck. Niet alleen de voorwerpen zijn prachtig om te zien, maar door de mix van romaanse, gotische en barokke stijl is ook de kerk zelf een lust voor het oog.

STAM

Wanneer je een bezoek brengt aan het stadsmuseum van Gent maak je écht kennis met de stad. Je kunt hier alles vinden wat van Gent de stad heeft gemaakt zoals ‘ie nu is. In de ene ruimte leer je van alles over de geschiedenis van deze mooie stad, terwijl de andere ruimte gaat over het Gent van nu.

Sint Michielsbrug

Een prachtig uitzicht over de grachten heb je vanaf deze brug. Je kijkt uit over de Graslei en de Korenlei, de echte hotspots van Gent. Langs de kade vind je oude historische panden uit de 16e en 17e eeuw en er zijn zelfs nog trapgevels uit de 13e eeuw te vinden. ’s Zomers zijn de terrasjes langs het water er bomvol en ’s avonds is het de perfecte romantische spot vanwege de vele lichtjes die weerspiegelen in het water.

Winkelen in Gent

De Veldstraat is dé winkelstraat van Gent. Je vindt hier alle bekendere winkels zoals de Zara, Mango, noem maar op. Je komt hier zeker weten met goedgevulde tassen vandaan!

Met kinderen naar Gent

De Wereld van Kina

De Wereld van Kina is opgedeeld in twee locaties: Het Huis en De Tuin. In Het Huis zijn verschillende thema’s te vinden die te maken hebben met fossielen, insecten, vogels en mineralen. Het is een interactieve voorstelling, dus het draait echt om leren en beleven. In De Tuin vind je meer dan 1000 plantensoorten, een bijenkolonie en levende vogelspinnen. Ook deze locatie is educatief opgezet, maar kinderen kunnen zich hier ook heerlijk uitleven op een speelse manier.

Streetart bekijken

In Gent is veel streetart te vinden, iets dat ook voor kinderen heel gaaf is om te zien. Vooral het Werregarenstraatje is een bijzondere plek om zeker even langs te gaan.

Holy Food Market

Deze foodmarket is een van de populairste culinaire spots van Gent geworden. Je kunt hier terecht voor de beste streetfood uit verschillende landen. Van kroketten tot Japanse sushi en van cocktails tot verschillende soorten bier. Kinderen zullen hier hun ogen uitkijken, maar ook voor volwassenen is dit een heerlijke plek.

Openbaar vervoer in Gent

Het openbaar vervoer in Gent is erg goed geregeld.  Er rijden bussen en trams van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Je kunt een dagkaart kopen voor ongeveer 5 euro, maar ook lopend kun je veel van Gent zien. Het centrum is autovrij dus dat maakt het zeer gunstig voor wandelaars. Wat ook leuk is, is de stad op de fiets te verkennen. Er zijn verschillende fietstours waarbij je langs bekende bezienswaardigheden komt, maar waar je ook langsgaat bij de onbekendere plekjes. 

Gentse Feesten

De Gentse feesten behoren net als het Oktoberfest in München tot een van de grootste volksfeesten in Europa. Tien dagen lang is het in de binnenstad van Gent één groot feest. Er zijn verschillende acts door de hele stad, podia waar bekenden (inter)nationale artiesten optreden, vuurwerk en vooral heel veel gezelligheid en drankjes. De Gentse feesten beginnen op de vrijdag voor de derde zondag van juli, dus mocht je in deze periode naar Gent willen kun je rekenen op een ervaring om nooit te vergeten! Let wel, accommodatie in deze periode kan flink duurder uitvallen.

Met de trein naar Gent

Er vertrekken dagelijks verschillende treinen van Thalys en IC Brussel vanaf Amsterdam CS naar Gent. Met een reistijd van slechts 2 uur en 16 minuten bent u vervolgens in hartje Centrum. Treintickets naar Gent zijn tot 7 dagen voor vertrek vanaf € 29 verkrijgbaar bij NS International.

CityGuides EuropaHotel en Trein BelgieMooie steden in BelgieReistips EuropaRondreis EuropaStedentrip GentTrein BelgiëTrein Gent